La XaRFA celebra el tancament del primer any a la jornada XaRFA 2 MaRKET 2023 al DFactory Barcelona

El passat 1 de desembre de 2023, va tenir lloc la primera Jornada XaRFA 2 MaRKET anual, liderada per CIM UPC, celebrada a l’espai DFactory Barcelona.

L’esdeveniment, amb el títol Els reptes i oportunitats en el món de la impressió 3D, va ser un dia de reunió entre l’oferta i la demanda; un espai per crear un pont entre les empreses, que tenen problemes i necessitats específiques, amb els centres de recerca i centres tecnològics, que poden proveir les solucions.

L’assistència va ser exitosa, amb una forta participació d’empreses (un 40% dels assistents), investigadors, emprenedors, organismes públics i actors líders del sector de la indústria, la salut i la construcció de Catalunya.

L’Oscar Alonso, AM & 3D Printing Manager a Leitat, va iniciar l’acte presentant l’activitat del Centre Tecnològic Leitat i les capacitats tecnològiques del DFactory Barcelona.

La primera part de la jornada es va articular al voltant d’una ponència i tres taules rodones temàtiques:

La ponència va girar entorn de Los retos y tendencias del mercado de la impresión 3D i va ser impartida per la Mariel Díaz, emprenedora referent i experta en fabricació additiva.

La primera taula rodona va generar un debat centrat en les fronteres actuals de la implantació de la fabricació additiva en el sector de la salut, moderat pel Dr. Felip Fenollosa, director d’R+D+I Estratègica de CIM UPC,  i amb la participació del Banc de Sang i Teixits i Avinent.

La segona taula rodona va tractar les oportunitats emergents en la transferència de tecnologia de fabricació additiva a través de l’ecosistema Indústria de Catalunya, amb la moderació del Roger Uceda, director de Transferència i Valorització de CIM UPC, i la participació de representants d’empreses tal com Seat, Elix polymers i GPA innova.

Finalment, la tercera taula rodona, moderada per l’Arnau Cumelles, COO d’Aridditive i amb la participació d’Additive Spaces, Alsina, Smart Engineering i Concrete Sustainability i Smart Structures, es va debatre com innovar cap a les tecnologies KET i orientar la recerca aplicada per a afrontar els reptes del sector de la construcció per a l’optimització de la producció i la transformació sostenible.

La segona part de la jornada va ser conduïda pel Roger Uceda i es va centrar a presentar els resultats del primer any de la XaRFA, que en una primera etapa es va centrar a crear l’equip de treball, conèixer de primera mà tots els grups que integren la xarxa, així com en activitats de comunicació.

En una segona etapa es va iniciar el treball pel suport a la maduració del Business Readiness Level de les tecnologies identificades als grups de la XaRFA, amb l’objectiu de transferir-les al mercat. En aquest sentit, es va destacar la creació de dues empreses de base tecnològica participades per entitats de la xarxa en l’àmbit de la impressió 3D. 

Finalment, es va poder fer una visita guiada a les instal·lacions i exposició del IAM3DHUB i, com a cloenda de l’acte, d’un pica-pica i espai de networking.

Aquest esdeveniment, organitzat per la XaRFA -coordinada per CIM UPC– en col·laboració amb Leitat, no només va ser una manera d’apropar els diferents actors de l’ecosistema de fabricació additiva de Catalunya, sinó sobretot una oportunitat de cultivar conjuntament les estratègies per abordar els reptes que es presenten i fer avançar la tecnologia, el mercat i la societat.

Gràcies a tots els assistents, participants i membres de l’equip organitzador per a fer d’aquesta primera Jornada XaRFA 2 MaRKET 2023, un dia de referència que marcarà un precedent en el futur de la XaRFA i la innovació, valorització i transferència tecnològica al teixit d’R+D+I.

El vídeo resum d’aquesta primera Edició JX2M 2023 està disponible al nostre canal de Youtube.