31 de març de 2025 – Del 8 al 10 d’abril, la Xarxa de Referència en Fabricació Additiva (XaRFA) serà present a l’Advanced Factories 2025, l’esdeveniment de referència en automatització, fabricació avançada i indústria 4.0. La participació de la XaRFA reuneix un ecosistema únic d’entitats, grups de recerca i spin-offs dedicats a la innovació en fabricació digital i sostenible.
Un hub de coneixement i tecnologia industrial
La XaRFA és una aliança estratègica coordinada per CIM UPC i finançada per AGAUR, que impulsa la recerca, el desenvolupament i la transferència tecnològica en l’àmbit de la fabricació additiva. Està formada per destacats centres de recerca i universitats, incloent-hi la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), UB (Universitat de Barcelona), UIC (Universitat Internacional de Catalunya), Parc Taulí i CIMNE (Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria).
Durant l’Advanced Factories 2025, nou grups de recerca representatius de la xarxa presentaran les seves tecnologies emergents amb un gran potencial de transferència:
Des de la UPC:
- CIM UPC, centre tecnològic adscrit a la UPC, és un referent en fabricació digital i transferència tecnològica industrial. Presenten Vibroprint, un sistema innovador d’impressió 3D EAM que millora la fluïdesa del material i garanteix una extrusió estable per a catalitzadors, permetent processar pols, grànuls i pèl·lets sense comprometre la qualitat.
- PowerDIW, PowerDIW és la futura spin-off de CIM UPC i UPC, especialitzada en impressió 3D i fabricació additiva. El seu objectiu és expandir els horitzons de la fabricació personalitzada mitjançant la seva tecnologia Direct Ink Writing (DIW) i solucions additives innovadores, amb un espectre infinit de materials i disseny avançat.
- CIEFMA y NEMEN, són centres de recerca en ciència i enginyeria de materials, especialitzats en nous materials i nanotecnologia aplicada a la manufactura. Presenten DIW4CAT, un projecte d’impressió 3D de catalitzadors amb l’objectiu d’arribar a potencials clients i proveïdors.
- ePlascom, Centre Català del Plàstic, especialitzat en la transformació de plàstics i compostos sostenibles, presenta EcoRubCool. Busquen connectar amb líders, enginyers i empresaris del sector del cautxú/polímers i l’energia tèrmica, explorant les últimes innovacions i demostrant la seva solució avançada de refrigeració amb mostres en temps real.
- TECNOFAB, dedicat a tecnologies de fabricació avançades, presenta PROTMIM3D. El projecte es centra en la fabricació de pròtesis de ceràmica mitjançant tecnologies d’extrusió (FDM i DIW).
Des de la UB:
- DIOPMA, grup de recerca en materials i processos industrials, presenta el projecte Model anatòmic realista de genoll. El projecte vol mostrar les possibilitats de la fabricació additiva mitjançant tecnologies com SLS i Robocasting, oferint serveis accessibles per a la pràctica clínica.
- CPT, especialitzat en polímers i tecnologies de processament, presenta el projecte Manufactura additiva per cold spray en el sector energia. El projecte se centra en solucions de la tecnologia cold spray per a la manufactura d’electrolitzadors, amb un enfocament en la difusió de la tecnologia, networking i cerca de socis tecnològics i de comercialització.
Des de la UIC:
- Spinertial, spin-off enfocada en sistemes inercials i tecnologies de fabricació de precisió, presenta Bioengineering Institute of Technology. Es tracta d’un dispositiu de rehabilitació terapèutica per a la prevenció cervical, dissenyat per guiar els exercicis tant a les clíniques com a casa, combinant assistència en els moviments i resistència per enfortir la musculatura cervical. Fabricat amb FDM i SLS, utilitza un sistema pneumàtic controlat electrònicament per adaptar-se a les necessitats de cada usuari.
Des de Parc Taulí:
- PIT3D, spin-off centrada en impressió 3D aplicada a la salut i dispositius mèdics, presenta Pit3D. El projecte consisteix en pròtesis mamàries externes (PME) personalitzades mitjançant tecnologia 3D, dissenyades per a pacients oncològiques postmastectomia. Aquestes pròtesis superen les limitacions de les convencionals, oferint solucions lleugeres, transpirables i biocompatibles, millorant el confort, la simetria i la qualitat de vida.
Des de CIMNE:
- DIGDED, el projecte busca millorar la Fabricació Additiva Metàl·lica (AM) integrant Intel·ligència Artificial (IA) i tecnologia de Bessó Digital en el procés de Deposició Directa d’Energia (DED). Utilitza IA per al monitoratge i control en temps real, optimitzant paràmetres com la potència, la velocitat d’alimentació i la gestió tèrmica, amb l’objectiu de fer el procés més eficient, flexible i sostenible, facilitant l’adopció de l’AM en sectors com l’aeroespacial i l’automoció.
A l’Advanced Factories 2025, la XaRFA mostrarà les seves últimes innovacions en fabricació avançada, fabricació additiva, nous materials i processos industrials. No et perdis l’oportunitat de conèixer de primera mà com la col·laboració entre indústria, universitat i recerca està impulsant el futur de la manufactura.
T’esperem a Barcelona del 8 al 10 d’abril al Stand 4F704!
Per a més informació, pots contactar amb info@xarfa.org